Sztandarowym polskim produktem stał się oscypek, który jest chroniony Unijnym certyfikatem. Zgodnie z wymogami i coraz większą świadomością w zakresie pasterstwa rozwijana jest infrastruktura pasterska służąca bacom i juhasom w codziennej pracy, co ma również znaczący wpływ na kształtowanie krajobrazu i ochronę środowiska.
Te działania i plany dalszego rozwoju pasterstwa wywołują duże zapotrzebowanie na pracowników w zawodzie Juhasa. Bacowie coraz liczniej sygnalizują problem braku rąk do pracy.
Najważniejsze cechy jakimi powinien się charakteryzować kandydat to:
- ogólna sprawność fizyczna (odpowiednio silny), - gotowość do pracy w naturze,
- odpowiedni stosunek do zwierząt, - zdolność do samodzielnego działania,
- gotowość do pracy poza miejscem zamieszkania,
Szczegółowe informacje:
Stowarzyszenie Szlak Oscypkowy
ul. Chałubińskiego 28, 34-500 Zakopane
tel.: 606 809 030
e-mail: prezes@szlakoscypkowy.pl